a
تماس برای مشاوره
021-66415896
021-66415948
021-66415863
کپی رایت 2020 حقوق یاران
تمامی حقوق محفوظ است.

9:00 - 19:00

ساعات کاری : شنبه تا پنجشنبه

021-66415863

تماس برای مشاوره

جستجو
فهرست
 

حبس تعزیری

حقوق یاران > آموزشی  > حبس تعزیری

حبس تعزیری

حبس تعزیری چیست:

حبس تعزیری به حبسی گفته می‌شود که در برابر حبس ابدی(حدود الله) قرار گرفته باشد. این نوع مجازات که به نوعی تادیب محسوب می‌شود، بر طبق شرع و ماده ۱۶  قانون مجازات اسلامی‌ایران در اختیار حاکم قرار گرفته است.

البته لازم به ذکر است در برخی مواقع حبس تعزیری در برابر حبس تعلیقی قرار می‌گیرد و در نهایت متهم محکوم به اجرای آن حکم نخواهد بود.

چه کسانی به حبس تعزیری محکوم میشوند:

حبس تعزیری برای تخلفات شرعی و اعمال حرام در نظر گرفته شده است.

در واقع این نوع حبس برای ان دسته از جرایمی‌است که برایشان در شرع مجازات دقیق تعیین نشده است.

 می‌توان حبس تعزیری را به جزای نقدی تبدیل نمود.


تعزیر در قانون مجازات اسلامی‌کشورمان به تادیب و عقوبتی گفته می‌شود که در برابر تخلفی برای مجرم در نظر گرفته می‌شود.

در مورد نوع و مقدار مجازات تعزیری چیزی در قانون مجازات اسلامی‌آورده نشده است، به همین علت آن را به نظر حاکم واگذار کرده اند. برای تادیب در این دست از مجازات، حبس، جزای نقدی و شلاق کمتر از حد برای مجرمان در نظر گرفته می‌شود.

لذا این نتیجه حاصل می‌شود که مجازات تعزیری حدود، دیات و قصاص که در شرع به آن پرداخته شده است را در بر نمیگیرد.


جرایم موجود در حقوق جزای کشور به ۴ دسته مجزا تفکیک می‌شوند:

دسته اول :

گناهانی هستند که موجب حدود شوند. زنا، قذف، شرابخواری، ارتداد، دزدی، محاربه و… در این دسته جای دارند.

دسته دوم :

گناهانی اند که با توجه به آن برای مجرم حکم قصاص در نظر گرفته می‌شود. ضرب و جرح، قتل عمدی و نقص عضو در این بخش قرار داده شده اند.

دسته سوم:
در جرایمی‌که شامل قتل شبه عمد، قتل خطای محض، آسیب وارد کردن بر اندام‌‌های بدن(سر، صورت، لب، پا، بینی، گوش، زبان و…) و همچنین آسیب رساندن به حواس پنجگانه باشد، مجرم محکوم به پرداخت دیه خواهد شد .

دسته چهارم:

به اعمال، رفتار و گناهانی مربوط می‌شود که موجب تعزیر می‌شوند و در شرع برای آن جزایی در نظر گرفته نشده است و قضاوت آن به حاکم واگذار شده است.


رویکرد قانون با توجه به انواع مجازات تعزیری متفاوت است:

در برخی از مواقع به خاطر سختگیری، مجرمان دارای جرم سنگین از بعضی آزادی‌هاو امتیازات موجود منع شده اند.

در مجازات شدید برخی از جرایم، امکان تعلیق وجود ندارد و در برخی از موارد نیز به منظور مجازات مضاعف مجرم، حکم وی در روزنامه درج می‌شود.

در برخی از مواقع و در صورتی که مجازات در نظر گرفته شده برای جرایم سبک باشد، می‌توان در شرایطی خاص مجرم را معاف از مجازات کرد و یا با توبه مجرم از حکم وی چشم پوشی نمود.

 

حبس تعزیری:

مجازات را به سه نوع سنگین، متوسط و سبک تفکیک نمود که بر طبق قانون، قواعد جزائی در برخورد با هریک از این سه نوع مجازات متفاوت خواهد بود.

بر طبق قوانین موجود، مجازات‌ها به درجات و طبقه‌‌های مختلف تقسیم می‌شوند. اگر چه در گذشته برای مجازات‌هافقط مقدار حداقلی و حداکثری در نظر گرفته می‌شد، اما امروزه هر مجازات به ۸ درجه مختلف تقسیم بندی شده است.

طبق قانون، مجازات درجه ۱سنگین‌‌ترین نوع مجازات و مجازات درجه ۸ سبک‌‌ترین آن به حساب می‌آیند.

پس با توجه به حکم قاضی، هرچه درجه مجازات کمتر باشد، سنگین‌‌تر خواهد بود. بر این اساس مجازات درجه ۱ بدترین نوع برای مجرم تعزیری به حساب می‌آید.

در مجازات حبس تعزیری که برای جرایم درجه ۵ تا ۷ در نظر گرفته شده است، دادگاه می‌تواند بر طبق قانون و مشروط به رضایت شاکی، ارائه تضمین، تعهد دادن به انجام یک حرفه یا داشتن شغل، تعهد دادن به حرفه آموزی، تعهد به‌‌ترک اعتیاد یا درمان بیماری ای که بر جبران خسارت شاکی موثر باشد و… برای مجرم نظام نیمه آزادی در نظر بگیرد.

در مجازات تعزیری درجه ۶، ۷ و ۸ چنانچه مجرم از کرده خود پشیمان شود و توبه نماید و ندامت وی برای قاضی محرز باشد، حکم ساقط خواهد شد.


دادگاه برای اعمال مجازات تعزیری متوسط شرایط تازه ای را فراهم کرده است که بر طبق ان محکوم به حبس قادر است با رضایت خویش در محدوده ای مشخص و مجهز به سیستم‌‌های الکترونیک قرار گیرد.

در صورتی که فردی در سن نوجوانی قرار داشته باشد و در سنین ۱۵ تا ۱۸ سالگی مرتکب جرم تعزیری درجه ۶ شده باشد، به جای حبس در کانون اصلاح و‌‌تربیت به پرداخت ۱ تا ۱۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم می‌شود و یا می‌تواند ۶۰ الی ۱۸۰ ساعت خدمات عمومی‌رایگان ارائه دهد.

جهت پیگیری مسائل و مشکلات حقوقی و کیفری خود، حتما با وکیل یا کارشناس حقوقی مشورت و همفکری نمایید. چراکه با تجربه و دانش متخصصین می توان در جهت بهتر به نتیجه رسیدن موضوع گام برداشت.

گروه وکلای حقوق یاران
66415863-66415896-66415948

بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید