شنود و تصویربرداری غیرمجاز
طبق اصل ۲۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بازرسی نامهها و محصولات ارسالشده، ضبط و افشای مکالمات تلفنی اشخاص، مخفیانه گوش کردن به صحبتهای دیگران و هرگونه تجسس در مکالمات، جز به حکم قانون، جرم دانسته شده است.
شنود غیرمجازدر جایی مصداق دارد که شخص شنودکننده که مورد تعقیب جرم شنود غیرمجاز قرار خواهد گرفت، اجازه شنود نداشته و مخفیانه گوش کرده باشد
دادههای صوتی که توسط شخص شنیده میشود همان استراق سمع سنتی است اما ملاحظه ایمیلها یا نامههای الکترونیکی و سایر دادههای مجازی، در حکم شنود غیرمجاز است.
موضوع جرم شنود غیرمجاز سایبری، محتوای در حال انتقال است. مخفیانه گوش کردن به مطالبی که ذخیره شدهاند به عنوان جرم دسترسی غیرمجاز محسوب شده و جرم شنود غیرمجاز نیست.
مجازات ضبط صدای اشخاص و تصویربرداری غیرمجاز
حریم خصوصی اشخاص، مانند مکالمات و تماسهای تلفنی، حریم منزل و محل کار، نامهنگاریهای سنتی و ارسال نامه الکترونیک و محتوای قرار و ملاقاتهای خصوصی، به حکم قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی، غیر قابل تعرض است.
ضبط صدای اشخاص یا تصویربرداری غیر مجاز و بدون اطلاع، تجاوز به حریم خصوصی اشخاص محسوب شده و قابل تعقیب کیفری است.
استفاده از صدای ضبط شده اشخاص به عنوان مدرک در دادگاه، قابل اعتنا نبوده و نیست. اما ارایهکننده صدای ضبط شده اشخاص در مراجع رسمی و دادگاه، طبق قانون اساسی و ماده 582 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375، قابل تعقیب کیفری است.
شخص شنود کننده غیرمجاز رایانهای چه مجازاتی دارد؟
مجازات جرم شنود غیر مجاز رایانهای، برای افراد عادی تحمل 6 ماه تا دو سال حبس یا پرداخت جزای نقدی از 10 میلیون تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات است.
تکرار جرم شنود غیرمجاز رایانهای برای بار سوم، محرومیت از خدمات الکترونیک عمومی از یک ماه تا یک سال را در پی دارد.
جهت پیگیری مسائل و مشکلات حقوقی و کیفری خود، حتما با وکیل یا کارشناس حقوقی مشورت و همفکری نمایید. چراکه با تجربه و دانش متخصصین می توان در جهت بهتر به نتیجه رسیدن موضوع گام برداشت.
گروه وکلای حقوق یاران
66415863-66415896-66415948