شهادت دروغ
برای اثبات شهادت دروغ چه باید کرد ؟؟ شاهدی که در دادگاه با اداء شهادت کذب نزد مقامات رسمی دادگاه موجبات تضییع حقوق افراد و جامعه را فراهم مینماید جدای از اینکه شهادت بنحو کذب از نظر شرعی حرام است.از نظر قانون هم جرم تلقی شده و مجازاتهایی برای آن تعیین شده است.
منظور از شهادت در دادگاه چیست؟
طبق ماده ۱۲۵۸ قانون مدنی ادله اثبات دعوی به ۵ بخش تقسیم می شود که عبارتند از
اسناد، اقرار، سوگند، شهادت و امارات، شهادت
تعریف شهادت:
شهادت خبری است که نه به نفع خود و نه به ضرر خبر دهنده است بلکه به نفع و ضرر دیگران است و از این بابت با ادعا و اقرار متفاوت می باشد.
شرایط شاهد در دادگاه
البته بدیهی است که تشخیص ارزش و تأثیر گواهی با دادگاه خواهد بود.
لذا طبق ماده ۱۵۵ قانون آئیین دادرسی کیفری شاهد باید دارای شرایطی باشد:
که این شرایط عبارتند از بلوغ، عقل، ایمان؛ طهارت مولد، عدالت، عدم انتقاد شخصی برای شهادت یا رفع ضرر از وی، عدم وجود دشمنی دنیوی بین شاهد و طرفین دعوی و عدم اشتغال به تکدی و ولگردی
مجازات شهادت دروغ چیست؟
حال در خصوص شهادت کذب و مجازاتهای آن باید عنوان نمود که مجازات جرم شهادت دروغ زمانی متصور است که ادای شهادت در دادگاه صالح و نزد مقامات رسمی صورت پذیرفته باشد.
همچنین این جرم جزء جرایم مطلق و عمدی است و در صورتی که شاهد به صورت اشتباه به بیان شهادت پرداخته باشد مشمول مجازات نخواهد شد.
باید توجه داشت که در صورتی که بتوان شهادت کذب را در دادگاه صالح اثبات نمود به تبع آن حکمی که بر اساس شهادت شهود صادر گردیده است از اعتبار ساقط میشود و در صورتی که محکوم به در زمان صدور رای موجود باشد باید مسترد شود و اگر موجود نباشد شهود باید جبران خسارت نمایند.
همچنین مجازات شهادت کذب میتواند سه ماه و یک روز تا دو سال حبس و یا یک میلیون و پانصد هزار تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی باشد.
نحوه اثبات شهادت کذب
در ماده ۱۷۸ ق.م. اسلامی « در شهادت شرعی نباید علم به خلاف مفاد شهادت وجود داشته باشد، پس اینجا علم قاضی باعث می شود که شهادت مورد قبول قرار نگیرد و مثلاً شهادت کذب تشخیص داده شود.
در ماده ۱۹۷ برای احراز اینکه شهادت شرعی است یا نه، قاضی تا ۱۰ روز زمان صرف می نماید و فرصت دارد .
علی ایحال برای اینکه شهادت دروغ اثبات شود باید اولاً، برای قاضی رسیدگی کننده ، محرز شود که شخصی که شهادت داده است امری را به دروغ بیان نموده است و یا اتهامی را به کسی نسبت داده است و حتی ممکن است خود شاهد از شهادتش برگردد و بیان کند که ؛ «دروغ گفته بوده است» و نیز غیر عادل بودن شاهد اثبات شود و افراد دیگری که از شهود عادل محسوب می شوند بعداً اظهار نمایند که شاهد اول دروغ گفته است.
این جرم از جمله جرایم مطلق و عمدی است. بنابراین نمیتوان کسی را که سهواً و به اشتباه مبادرت به بیان کذبیات آن هم در قالب شهادت کرده است، مشمول این ماده بدانیم.
در صورتی که شهادت کذب در دادگاه صالح به موجب حکم قطعی به اثبات برسد در این صورت چنین موضوعی” شهادت دروغ ” موجب بطلان حکم است و هر حکمی که بر این اساس صادر شود بلااثر میشود و این در حالی است که در امور کیفری یکی از جهات درخواست تجدید نظر دروغ بودن شهادت شهود است.
لذا لزوم رسیدگی بهتر و پیگیری جدی تر ضروری است که طرح شکایتی در خور و پیگیری از ناحیه وکیلی متبحر که با بیانی قدرتمند و استدلالی مناسب و مستند به قوانین می تواند در احقاق حق شاکی مؤثر واقع گردد. برای اثبات شهادت دروغ چه باید کرد.
جهت پیگیری مسائل و مشکلات حقوقی و کیفری خود، حتما با وکیل یا کارشناس حقوقی مشورت و همفکری نمایید. چراکه با تجربه و دانش متخصصین می توان در جهت بهتر به نتیجه رسیدن موضوع گام برداشت.
گروه وکلای حقوق یاران
66415863-66415948-66415896