a
تماس برای مشاوره
021-66415896
021-66415948
021-66415863
کپی رایت 2020 حقوق یاران
تمامی حقوق محفوظ است.

9:00 - 19:00

ساعات کاری : شنبه تا پنجشنبه

021-66415863

تماس برای مشاوره

جستجو
فهرست
 

جعل

جعل

جعل عبارت است از : قلب متقلّبانه حقیقت به زیان دیگری، به عبارتی دیگر، جعل، ساختن یا تغییر دادن متقلبانه یک نوشته یا سایر اشیاء مذکور در قانون به قصد جا زدن آن به عنوان اصل برای استفاده ی خود یا دیگری و به ضرر غیر است.

مطابق ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی جرم جعل عبارت است از ” ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته ای به نوشته دیگر یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب. “

جرم جعل از جرایم غیرقابل گذشت است و رضایت شاکی خصوصی، جاعل را از تعقیب کیفری و مجازات معاف نمی کند، علاوه براین مجازات جرم جعل قابل تعلیق نیست و متهم ناگزیر به تحمل حبس تعیین شده و پرداخت جزای نقدی خواهد بود.

انواع جعل :

جعل مادی : به تغییرات ظاهری در یک سند با استفاده از روش های فیزیکی مانند تراشیدن یا الحاق یا قلم بردن در نوشته صورت می گیرد.

لازمه جعل مادی، انجام عمل مادی است به عبارت دیگر سند ابتدا به صورت واقعی در عالم خارج، وجود پیدا می کند. سپس جاعل با عمل خود محتوا و مضمون یا امضای آن را تغییر می دهد و نتیجه عمل وی در سند باقی می ماند تشخیص جعل مادی از طریق ارجاع امر به کارشناس صورت می گیرد.

جعل معنوی یا مفادی : تغییر مفاد یک سند است، در این نوع جعل بدون ایراد هیچ گونه خدشه ای به ظاهر سند یا نوشته حقیقت در آنها تحریف شده و مطالب منتسب به دیگران به گونه دیگری در آنها منعکس شود مانند اینکه منشی دادگاه هنگام ثبت اظهارات شاکی بخشی از اظهارات او را حذف یا به نحو دیگری بنویسد که توسط شاکی یا متهم بیان نشده چنانچه به قصد تقلب و با سوء نیت همراه باشد مرتکب جعل معنوی شده است.

مجازات جرم جعل :

در تقسیم بندی جرم جعل ملاکهای متفاوتی وجود دارد و بسته به نوع سند یعنی رسمی یا عادی بودن و جعل توسط افراد عادی یا کارمند دولت بودن و همچنین جعل مادی یا معنوی مجازاتها و احکام آن متفاوت خواهد بود.

جعل اگر در اسناد عادی انجام گیرد مجازات جاعل حبس از ۶ ماه تا دو سال خواهد بود و برای وی جزای نقدی از ۳ تا ۱۲ ملیون ریال در نظر گرفته خواهد شد.

قانون مجازات جعل کننده اسناد رسمی را علاوه بر جبران خسارتی که از جعل وی ناشی گردیده او را به حبس از ۶ ماه تا ۳ سال و ۳ تا ۱۸ ملیون ریال جزای نقدی و یا هر دو قرار داده است.

در صورتی که عمل جعل اسناد از طرف کارمندان دولت یا مامورین دولتی صورت گیرد مجازات سنگین تری نسبت به افراد عادی برای آنها در نظر گرفته می شود و برای همیشه از خدمات دولتی انفصال می گردند.

 

جهت پیگیری مسائل و مشکلات حقوقی و کیفری خود، حتما با وکیل یا کارشناس حقوقی مشورت و همفکری نمایید. چراکه با تجربه و دانش متخصصین می توان در جهت بهتر به نتیجه رسیدن موضوع گام برداشت.


گروه وکلای حقوق یاران
66415863-66415948-66415896

 

بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید